Tørrfisk / hjeller
Les om verdens mest spennende fiske !
Verdens mest spennende fiske !!
Skrei er en egen torskeart (og dette er verdens største torskebestand) som lever i Barentshavet. I januar til april kommer skreien ned til Vesterålen og Lofoten for å gyte. Her er den i alle år blitt fisket i det tradisjonelle Lofotfisket som er en stor «happening» hvert år. Fersk blir den kokt og servert med lever og rogn, det som heter mølje. Ofte er tilbehøret bacon og potet.
Sjekk !! ekte tørrfisk.
Tørrfisk er skrei som er tørket i sol og vind på hjeller (store stativ som står ute på bergene). Her henger den til tørk til juni før den tas ned, sorteres og selges. Det er dokumentert at tørrfisk er eksportert til England helt til bake til år 600 e.kr. Fisken blir tørket og brukt på akkurat samme måte i dag som da, det er bare fangstmetodene på skrei som er forandret. Andre varianter av tørrfisk er boknafisk og klippfisk, hvor tørkingen er anderledes og hvor man bruker salt. I dag brukes tørrfisken som snacks og som kokt utvannet tørrfisk til middag. Det finnes flere oppskrifter på tørrfisk. Tørrfisk er grunnlaget for lutefisk, som er en delikatesse til middag.
















